Heel Helpman Schoon van vuurwerk op 4 januari


Op zaterdag 21 september was het World Cleanup Day. Wereldwijd werden er opruimacties georganiseerd om samen met vrijwilligers de wereld een stukje schoner te maken. In Helpman nam Karin Hoogterp het initiatief tot de actie: Heel Helpman Schoon! Op 4 januari organiseert Karin de volgende actie: samen vuurwerk opruimen in de wijk ook om te voorkomen dat niet goed afgestoken vuurwerk alsnog door kinderen wordt aangestoken.


Duurzaam doen

Haar idee ontstond eigenlijk spontaan. Sinds half juni startte zijn haar eigen bedrijf waarin zij bedrijven helpt te verduurzamen of mensen met een goed duurzaam idee dit te vermarkten. “Ik merk dat het voor bedrijven en particulieren vaak lastig is te bedenken wat je zelf kunt doen om bijvoorbeeld je plasticgebruik te verminderen of hoe je met minder verpakkingsmateriaal toe kunt. Ik probeer mijn dochter van vijf jaar al van jongs af aan te leren dat je bijvoorbeeld geen afval op straat gooit omdat het heel lang duurt voordat het afbreekt. En plastic breekt bijvoorbeeld nooit af, dat weten zelfs veel volwassenen niet”.


Succesvolle World Cleanup Day

World Cleanup Day leek haar een mooie aanleiding om de straat op te gaan met buurtgenoten en anderhalf uur afval op te ruimen. Zij meldde de actie aan op de website en deed een oproep via Facebook en whatsapp om mee te doen. Met Krinloopwinkel Mamamini sprak zij af dat de vrijwilligers welkom waren voor een kop koffie of een glaasje ranja. Karin: “Helaas was het niet zo druk als ik had gehoopt. Het was natuurlijk heel last minute, omdat ik drie dagen van tevoren pas bedacht dat het leuk was om met veel mensen te gaan opruimen.” Toch was de actie wat Karin betreft heel geslaagd. Ondanks dat we met een klein clubje enthousiaste ouders en kinderen waren leverde het hele mooie dingen op. Mensen besloten ons spontaan te helpen en er ontstonden hele leuke gesprekken met wijkbewoners over afval. Ergernissen over mensen die alles laten slingeren, maar ook oplossingen die zij daar zelf voor hadden bedacht. Winkeliers van Groningen Zuid hadden toevallig deze dag de rode loper uit voor hun klanten waardoor er heel veel gezelligheid was. We kregen bij slagerij Het Herenhuis bijvoorbeeld spontaan een heerlijk broodje zelfgemaakte worst aangeboden en bij Smooth & Easy kregen we een fantastische smoothie. In gerecyclede plastic bekertjes, dat wel! Want daar had deze ondernemer al heel goed over nagedacht. Geweldig toch?Vuurwerk opruimen in de wijk Op zaterdag 4 januari kunnen alle wijkbewoners in de herkansing. Dan organiseren we opnieuw een opruimactie. Ook om te voorkomen dat niet goed afgestoken vuurwerk alsnog door kinderen wordt aangestoken. Om 13.30 uur verzamelen we bij de bankjes van Albert Heijn in Helpman en gaan we vuurwerk opruimen in de wijk. Neem je eigen (gerecyclede) afvalzak, handschoenen en eventueel een prikstok mee. Vanaf 15.00 uur sluiten we de middag gezellig af in de Helperspeeltuin (Groenesteinlaan 16). Daar kunnen we vanaf 14.45 uur ook nog even met elkaar aan de slag om de speeltuin weer mooi schoon en netjes te maken. Het bestuur van de Helperspeeltuin zorgt voor een gratis kopje koffie of ranja en natuurlijk kan er door de kinderen die meedoen even lekker gespeeld worden! Mensen hoeven zich niet aan te melden voor deze actie.

127 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven